Gotický kostel sv. Kateřiny ze 14. stol. byl roku 1912 přestavěn v novogotickém stylu. Původní zůstal presbytář z počátku 14. stol. s gotickými nástěnými malbami a věž přistavěná zřejmě v 15. či 16. století.
sv. Kateřina
pohled ze západu z přiléhajícího hřbitova
Kostel se nachází v jížní čtvrtině obce na návrší nad silnicí. V samotné obci stojí za povšimnutí velké množství roubených stavení.
Tomáš Berka , 26.9. 2009

Historie obce Vítějeves

Obec má současný název od roku 1923. Dříve se jmenovala Vítová, Vítoves, Königsheizendorf apod. První písemná zmínka o její existenci je v popisu pražské diecéze za arcibiskupa Arnošta z Pardubic z let 1344–1350. V poličském děkanátu je uvedena jako farní osada Vítějovec, pojmenovaná podle prvního majitele osady plebáta Víta. Díky pověsti o narození krále Václava II. v obci se objevuje na pečeti i název Králowská Witiowes se symbolem KW a královskou korunou, která je i součástí současné symboliky obce.

dle webových stránek obce Vítějeves, 26.9. 2009

Narození Václava II

Vypravuje se, že zde královna Kunhuta porodila prince Václava při jízdě na hrad Svojanov. Od té doby se obec nazývala Královská Vítějeves.

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Vítějeves