Zříceniny hradu pánů z Lomnice z konce 13. st., první zmínka až r. 1360. V 15. st. Boskovicové, od r. 1596 Pernštejnové. Poč. 16. st. ještě obyvatelný. V r. 1560 se již prodával jako pustý. V areálu se dnes nachází památník obětem 2. sv. války.
Zbytek paláce
Zřícenina hradu leží asi 2,5 km jižně od Olešnice a asi 10 km západně od Letovic. Z Olešnice jsou to na hrad po žluté značce asi 3 km. Autem se na hrad nejlépe dostaneme, když zaparkujeme na východním okraji stejnojmenné obce a po cestě dojdeme kolem lesa k hradu. Hrad stál na nevysokém kopci nad obcí a od okolního terénu byl oddělen příkopem a valem. Do dneška se z něj zachovaly trosky obranného systému, části zdiva obytných budov a jedna klenutá sklepní místnost.
Michal Brůža, 9.4. 2003
historie

Hrad Louka, poprvé připomínaný v r. 1360, byl středem významného panství, které ovládalo Olešnicko. V té době jej držel Proček z Lomnice. V r. 1406 postoupil Jan z Lomnice hrad Janu Ozorovi z Boskovic, po němž jej v r. 1440 zdědil Vaněk z Boskovic; avšak jeho synové Tas, Dobeš a Beneš Černohorští z Boskovic jej před r. 1464 prodali Bohuši z Lomnice. V r. 1496 získal hrad Vilém z Pernštejna. V 16. století sdílel společné osudy s hradem Kunštátem, protože v druhé polovině 16. století prodal Vratislav z Pernštejna loucké zboží hraběti Fridrichu z Hardeku a na Letovicích. Tím hrad Louka ztratil své dosavadní poslání a v r. 1591 se už připomíná jako pustý. Dnes z něho zůstala jen silná zeď se širokou branou, sesuté zdivo a základy někdejšího hradního areálu; příkop, který hrad obepínal, je zasypán zdivem. Jsou viditelné i stopy po druhém příkopu a při výkopech se často…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Morave a ve Slezsku / Jižní Morava, 15.9. 2002

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Louka