Původně královský hrad Přemysla Otakara II., rozšířen v 15. stol., stavebně praven renesančně a po požáru r. 1842 empírově.
Svojanov
vstupní průčelí se štítovou zdí a bergfritem v pozadí

Prohlídkové okruhy:

Okruh A - Život na hradě - uvádí návštěvníky do života na hradě v období 2. pol. 19. stol. - sloupová síň, hradní kuchyně, vstupní schodišťová hala, první patro paláce (salony, pracovna, přípravna, dámský hudební salon, ložnice). Galerie - sezónní výstavy soudobého výtvarného umění.
Okruh B - Zázemí hradu - gotická sklepení hradního paláce s výstavou strašidel Šárky Rusínové a expozicí středověkého útrpného práva, unikátní goticko-renesanční dům zbrojnošů s expozicí života hradní posádky na konci 15. století.
Okruh C - Venkovní prostory hradu - volná procházka areálem hradu, nádvořími, gotickou zahradou a hradebními ochozy s možností výstupu na vrchol břitové věže.

historie

Hrad Svojanov stával nad městečkem Svojanovem na vrchu, který spadá příkře ke Křetínskému potoku a na jihozápadě vybíhá ve skálu spojenou s ostatním masívem úzkou šíjí. Mohl být vojensky ohrožen pouze od sedla na severu, kdežto na ostatních stranách byl chráněn příkrými svahy. Hrad Svojanov se pod tímto jménem poprvé uvádí r. 1320, osada toho jména vznikla vnitřní kolonizací už před založením hradu. Hrad dal postavit Přemysl Otakar II. někdy kolem r. 1265 jako oporu královské moci v nedávno osídlené oblasti pohraničního hvozdu a v souvislosti s rozhodnutím, aby spojovací obchodní cesta mezi Čechami a Moravou vedla přes právě založené královské město Poličku. První zmínka o hradu je ve Zbraslavské kronice k r. 1287, kdy je uveden „hrad, který se jmenuje Vurstenberg". První název hradu zněl tedy Fürstenberg, avšak toto pojmenování bylo záhy, už počátkem 14. století, vytlačeno českým názvem Svojanov podle názvu starší vsi pod hradem. V druhé…  číst dále

Další texty historie

Rašínův duch na ohnivém býku

Podle pověsti dal postavit jeden z domů na Svojanově nějaký zeman jménem Rašín (Rašínové byli ve Svojanově 1664–1688), ale že bylo málo dělníkův, velice je trýznil. Za to neměl duch jeho po smrti pokoje. O půlnoci každého dne otevřel se hrob jeho v Rohozné, jedenácte vozův vjíždělo pak do hradu a za nimi následoval Rašín celý černý na ohnivém býku, ocas jeho v rukou jako uzdu drže. Manželka jeho a lidé na hradě těmito návštěvami již byli utrápeni. Jednou přišel k paní starý vysloužilý voják a obdržev almužnu ptal se jí, proč jest zarmoucena. I pověděla, že ji duch nebožtíka pána ze sna vyděšuje. Tu jí voják poradil, aby si zaopatřila černou slepici, trojí královskou vodu, svěcenou svíčku, křídu a ratolest z borovice. Když to vše bylo pohotové, vyšel s tím voják o půlnoci před hrad ke kříži. Křidou udělal kolo okolo kříže, svíčku rozsvítil, pak se posadil a vzav černou slepici očekával příšerného ducha. Půlnoc uhodila…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze království českého I., August Sedláček, 28.5. 2002

Další texty pověsti

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Svojanov