Vápencová skalní brána na dně soutěsky potoka Lapikoerreka v jižní části baskického pohoří Urkiola. Brána je pozůstatkem zaniklého jeskynního tunelu. Dle baskické mytologie jde o pohanský most, který si v horách postavili obři.
Skalní brána na dně soutěsky potoka Lapikoerreka. Pohled od jihu.
Skalní brána Jentilzubi (most pohanů) je na jižní straně pohoří Urkiola, které je součástí Baskicko-kantaberských hor. Poblíž je u osady Indusi malé neoficiální parkoviště. Skalní bránou prochází po suchém dně soutěsky turisticky značený chodník. Cesta pokračuje dál soutěskou kolem jeskyně Baltzola a jeskynního tunelu Abaro. Ve východním svahu je nad skalní bránou veřejnosti nepřístupná jeskyně Axlor.
Pavel Semple, 14.11. 2022
popis

Vápencová skalní brána je pozůstatek jeskynního tunelu, který byl součástí výše ležící jeskyně Baltzola. Jeskyni na dně soutěsky vyhloubil potok Lapikoerreka. Tunel se časem rozpadl, zůstala stát jen jedna jeho část v podobě skalní brány. Potok Lapikoerreka se později zavrtal hlouběji pod dno soutěsky, kde vytvořil novou jeskyni Jentilzubi. Ta začíná u skalního tunelu Abaro a končí ve svahu pod skalní bránou, kde je vývěr.

pověsti

Jméno Jentilzubi je složeno ze dvou baskických slov jentilak (pohané) a zubai (most). Jde tedy o most pohanů. V baskické mytologii jsou těmito pohany obři, kteří kdysi obývali zdejší krajinu po boku Basků. Jentilakové byli chlupatí a silní, byli schopní přenášet veliké skály. Není proto divu, že postavili všechny zdejší megalitické hrobky. Jentilakové žili v baskických horách, v soutěsce potoka Lapikoerreka si postavili skalní most. Jméno obrů je odvozeno z latinského slova gentilis (pohané/předkřesťanské civilizace). S příchodem křesťanství obři zmizeli do podzemí.

, Soutěska potoka Lapikoerreka
Obrázek Obrázek