Gotický kostel byl postaven na poč. 14. stol., zmiň. až r. 1349. R. 1835 opraven, r. 1888 pseudogot. přestavbou rozšířen (prodloužena loď, přistavěna věž). Pův. got. presbytář s pozůstatky fresek (14. stol.), gotická křtitelnice, zvony z konce 14. a 15. stol. Zařízení kostela převážně pseudogotické.
kostel od jihovýchodu
Kostel je orientovanou zděnou jednolodní stavbou z lomového kamene, v jádru gotický (presbytář, portálek na jižní straně lodi), s odsazeným obdélným presbytářem s opěráky v nárožích, s hranolovitou věží v západním průčelí a s drobnou sakristií na severní straně. Roku 1888 byl kostel přestavbou rozšířen – loď byla prodloužena o 6 m, původní západní štít s gotickou růžicí byl zbourán a byla přistavěna pseudogotická věž. Klenba presbytáře je z období kolem roku 1375. Presbytář, zvenčí pravoúhlé zakončený, je uvnitř zakončený šestiboce, sklenutý jedním polem křížové klenby a paprsčitě v závěru, na žebrech hruškového profilu, šikmé paprsky žeber vytvářejí v obou východních rozích trojúhelníková pole. Terčové svorníky zdobí reliéf hlavy Ježíše Krista a Ducha svatého v podobě holubice. Ve východní zdi je sanktuář (1,10 x 0,46 m) rámovaný ostěním hruškového profilu, rám přechází v štít zakončený křížem, s původní kovanou mřížkou. Presbytář s lodí spojuje původně neokosený lomený vítězný oblouk. Do roku 1854 měla loď starý deskový strop, původně vymalovaný modře se zlatými hvězdami (později bílý). Strop byl r. 1854 snesen a nahrazen novým rákosovým. Toho roku byly při bílení kostela objeveny na stěnách i klenbách presbytáře nástěnné malby ze 14. století. Fresky zobrazují Zvěstování Panny Marie, Narození Páně s modlícími se pastýři a příchod Tří králů, sv. Jeronýma s knihou (zapisujícího zázrak vtělení syna Božího), seslání Ducha svatého (Duch sv. v podobě holubice se vznáší nad postavami dvanácti apoštolů), bičování Ježíše Krista, smrt Ježíše Krista na kříži, umučeného Ježíše Krista, Vzkříšení Páně a jeho Nanebevstoupení. Stěny jsou v dolní a horní části ozdobeny malovaným ozdobným byzantským pásem. Na klenbě je slunce, měsíc a hvězdy, v polích gotického sklenutí jsou vymalovány symboly čtyř evangelistů – anděl, lev, vůl…  číst dále
L.H., E. Horáková podle Umělecké památky Čech 3., Emanuel Poche a kol., nakl. Adademia; Katalog gotické architektury v České republice do husitských válek, Dobroslav Líbal, nakl. Unicornis 2001; Památky archeologické a místopisné I., Karel Vladislav Zap,, 23.2. 2012
historie

Gotický kostel byl postaven na počátku 14. století. V písemných pramenech se prvně objevuje až roku 1349, při žádosti o obsazení zdejší fary. Původně se kolem kostela rozkládal hřbitov. Po roce 1620 se kostel stal filiálním farnosti Svojanov. Není zcela jisté, od kdy je kostel zasvěcen sv. Erasmu, je pravděpodobné, že původně byl zasvěcen Panně Marii. Zasvěcení se snad změnilo r. 1722 (tímto rokem je datován obraz sv. Erasma). V Rohozné se dodnes slaví dvě poutě, jedna na svátek narození Panny Marie (8. září) a druhá na svátek sv. Erasma (2. června). Roku 1835 byl kostel opraven. Farním se stal opět roku 1875. R. 1855 byly při malování kostela objeveny fresky ze 14. století, které byly později zabíleny. Roku 1866 byla zbourána původní dřevěná, samostatně stojící zvonice. Roku 1888 byl kostel rozšířen přestavbou, byla prodloužena loď a k západnímu průčelí byla přistavěna hranolovitá věž se zvonicí (zavěšeny zvony z původní zvonice). Interiér kostela byl…  číst dále

E. Horáková podle Umělecké památky Čech 3., Emanuel Poche a kol., nakl. Academia; http://www.rohozna.cz, 26.2. 2012

Další texty historie

Pověst o léčivé síle zdejšího zvonu

Traduje se, že pokud ve svátek Máří Magdalény zvoní na zdejší zvon "umíráček" (pocházející prý ze zrušeného kostela sv. Maří Magdaleny poblíž Hlásnice) chromý nebo neduživý, uzdraví se.

E. Horáková podle Památky archeologické a místopisné I., Karel Vladislav Zap, Muzeum král. Českého r. 1855, 21.9. 2012

Další texty pověsti

půdorys kostela