Kostel bez věže byl postaven v letech 1784-1786. V letech 1883-1885 byl rozšířen v historizujícím slohu do dnešní podoby podle projektu stavitele Jana Schiera z Nového Města na Moravě.
evangelický kostel od jihozápadu
© Luděk Vláčil 06/2020
Graficke pismenko Jimramov (dříve Ingramycz, Gymramow, německy Ingrowitz) je městys rozkládající se po obou stranách historické zemské hranice Čech a Moravy, přičemž jádro Jimramova leží na území Moravy. Nachází se zde mnoho památek a historické jádro je památkovou zónou. K nejvýznamnějším dominantám Jimramova patří zámek, kostel Narození Panny Marie a evangelický kostel stojící na hřbitově při ulici Hliník. Kostel je běžně přístupný během bohoslužeb a o svátcích.

historie

Po vydání Tolerančního patentu císařem Josefem II. v roce 1781 mohli evangelíci založit vlastní sbor, požádat o přidělení kazatele a postavit si svatostánek. Podle tohoto patentu však kostel nesměl mít věž, zvony, okna podobná kostelním, musel stát na okraji zástavby a jeho hlavní vstup nesměl směřovat k veřejné cestě. Z těchto důvodů připomíná původní stavbu pouze nynější raně klasicistní loď s mansardovou střechou postavená v letech

Luděk Vláčil - zdroj: https://pamatkovykatalog.cz/tolerancni-modlitebna-s-nahrobky-704598, http://jimramov.evangnet.cz/o-nas/ a další, 24.6. 2020
     Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Jimramov