Klasicistní zámek s pozůstatky románsko-gotického hradu ze 13. st. Od roku 1448 je majitelem Jiří z Kunštátu a z Poděbrad. Přestavěn renesnačně v 16. a barokně v 17. stol. Dnešní vzhled získal na přelomu 18. a 19. st.
© Luděk Vláčil 04/2017
Kunštát je nejstarší dochované kamenné šlechtické sídlo na Moravě. Jeho zrod spadá do první třetiny 13. století, jedná se tedy o pozdně románský palác. Jeho průčelí i průčelí vrcholně gotické si lze prohlédnout právě na nádvoří zámku za barokními arkádami. Interiér tohoto paláce je součástí prohlídkového okruhu spolu se zámeckými reprezentačními prostory, kde pokaždé najdete něco nového.
Pod zámkem je také nejstarší psí hřbitov v Evropě.
Zámek Kunštát, 26.7. 2006

Prohlídkové trasy:
    Jižní hraběcí křídlo zámku - Interiéry zařízené původním vybavením umožňují nahlédnout do způsobu bydlení posledních šlechtických majitelů. Bez novodobých úprav. Prohlídková trasa prochází prvním a druhým patrem jižního křídla zámku. (Obtížný přístup pro tělesně postižené návštěvníky). Doba prohlídky: 60 minut, max 25 osob ve skupině.
    Zámecký kvelb Dřevník - prostor je

Nová prohlídková trasa
    Od 21.6 2014 mají návštěvníci možnost navštívit i II. prohlídkový okruh TRASA II. V ERBU TŘÍ PRUHŮ PÁNI Z KUNŠTÁTU A JEJICH HRAD Výstavní expozice instalovaná ve středověkých a renesančních částech zámku mapuje čtyři století historie rodu na pozadí dějin Moravy a oslnivé rytířské kultury urozených válečníků, stavitelů hradů, zakladatelů klášterů, zemských úředníků a dvořanů. Doba

Madeleine Kosmáková , 14.8. 2014

historie

Předchůdcem kunštátského zámku byl hrad, který se poprvé výslovně připomíná v r. 1360, ačkoli syn Heralta z Obřan, purkrabí v Olomouci, se po Kunštátu píše již v r. 1281. Od Kunštátu odvozují svůj původ i všechny vedlejší větve rodiny pánů z Kunštátu jak v Čechách, tak i na Moravě, a to rodina jevišovická, lestnická, stařechovická, lysická, boleradská, poděbradská i knížata münsterberská, která

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004
    Zámek je sice stále státním majetkem, ale jeho správcem je Národní památkový ústav Brno, který převzal objekt v roce 2005 a začal s celkovou rekonstrukcí. Jsou tedy přístupné reprezentační prostory jižního křídla zámku s původním mobiliářem a téměř v původním stavu.
    Milan V. - zdejší průvodce, 13.2. 2006

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Kunštát