Moje místa 0
Budovy rodinného domu a fotoatelieru rodiny Seidel na Plešivci. Fotozávod, převzatý od vdovy po prvním krumlovském fotografovi Zimmerovi, se řízením osudu stal unikátnně dochovaným archivem fotografií z blízkého i vzdálenějšího okolí města ze závěru 19. a I. poloviny 20. století.
Oba domy atelieru s přední zahradou od severu
© Ivan Grisa 10/2011
Graficke pismenko Muzeum Fotoatelier Seidel se nachází na Plešivci, na křižovatce ulic Linecká a Horská. Parkování v oblasti je silně omezeno a zpoplatněno, nejbližší záchytné parkoviště se nachází u mostu přes Vltavu (pod synagogou). Od autobusového nádraží je objekt vzdálen asi 1,2 km, od železniční stanice 2,1 km

Fotoatelier Seidel na Lineckém předměstí v Českém Krumlově
    Prvním známým trvale usedlým krumlovským fotografem byl od roku 1884 Gotthard Zimmer. Po jeho smrti o dvě léta později přijala jeho vdova do ateliéru Josefa Seidela (2. 10. 1859, Hasel/Líska u České Kamenice – 21. 10. 1935 Český Krumlov), který od ní fotozávod roku 1900 odkoupil, když jej již od roku 1888 vedl. K původnímu Zimmerovu domu nechal Seidel roku 1905 přistavět secesní objekt nového atelieru. Postupně vytvořil mnoho tisíc snímků ze

Ivan Grisa, dle Kol. autorů (M. Gaži ed.): Český Krumlov, od rezidenčního města k památce světového kulturního dědictví, NPÚ České Budějovice 2010 a http://www.seidel.cz/, 26.11. 2011