Akciový pivovar v Prostějově stojí ve východní průmyslové části města, výstavba začala v roce 1897, jeho specialitou bylo 16° pivo Černozdroj vařené výhradně z hanáckého ječmene. Dnes sídlo několika soukromých firem.
Akciový pivovar Prostějov - Pohled na hlavní budovu z Vrahovické ulice.
Graficke pismenko V minulosti byl pivovar pozoruhodnou stavbou a skýtal kulturní vyžití obyvatel. K pivovaru přiléhala Pivovarská zahrada, tzv. Akciák. V kaštanových alejích býval altán, kde hrávala hudba a počátkem minulého století zde četné spolky konaly akce. Na zahradu navazovala oblíbená Akciová restaurace s kuželnou. Ta byla nakonec odstřelena, aby ustoupila další unikátní stavbě. Na jejím místě drží sloupy úsek Hanácké estakády, dálnice Brno-Olomouc. V Akciáku bývaly i tenisové dvorce a již první zápasy v roce 1894 patří u nás k těm nejstarším! Roku 1910 tu též vzniká tenisový oddíl při SK Prostějov. Severně obtéká pivovar říčka Hloučela. Zde majitelé pivovaru vybudovali menší rybníček. Původně sloužil k výrobě ledu na chlazení pěnivého moku.
Ivo Rozehnal 03/2008, 9.3. 2008

historie

Pivovarská tradice v Prostějově sahá hluboko do 14. století. Tehdy tu právo vařit a šenkovat, mělo na 31 domů. V roce 1897 započala výstavba Akciového pivovaru, na popud Hospodářského spolku ve městě. Vznikl tak velice moderní provoz, který se neustále modernizoval. Prvorepublikové město bylo jednou ze štik státního průmyslu a nejinak tomu bylo v pivovarnictví. Vyráběly se hlavně klasická světlá piva 10° a 12°. Specialitou bylo 16° pivo