Hospodářský dvůr původně ze 14. století. Od poloviny 16. století do 70. let 20. století stála v jeho západní části renesanční tvrz, přestavěná barokně po roce 1775. Severně od dvora novobarokní obytná budova statku.
Hospodářský dvůr od východu, zámek stál jižně od sýpky
© Ivan Grisa 08/2009
Libkovice (součást Lubence) leží při samém výjezdu silnice I/6 z Ústeckého do Karlovarského kraje. Odbočka z hlavní silnice u autobusové zastávky východně od obce. Železniční zastávka Libkovice na trati Rakovník - Bečov nad Teplou leží asi 500 m jižně od vsi. Pro zastavení je nutno upozornit průvodčího, pěší cesta vede nejprve mezi poli směrem k Lubenci, poté je nutno jít asi 300 m po hlavní silnici. I přes tyto komplikace je libkovická zastávka optimální možností, jak Valče dosáhnout veřejnou dopravou o víkendech, kdy tam neexistuje autobusové spojení (cca 7 km).

Zámek v Libkovicích u Lubence

Nejstarším šlechtickým sídlem v Libkovicích byla tvrz, postavená pravděpodobně ve 14. století v areálu hospodářského dvora. V polovině 16. století vznikla v jihozápadní části dvora dvojkřídlá renesanční tvrz, upravovaná barokně po roce 1775. Snad převzala konstrukce starší stavby (část zdí byla údajně až 1 m silná). V 19. století patřily Libkovice k Valči, ve 20. letech 20. století je Thurn-Walsassinové prodali soukromému majiteli. Buď on, nebo jiný bohatší sedlák si severně od dvora postavil přízemní novobarokní obytnou budovu, která evokuje venkovský zámeček. Po roce 1945 hospodařila ve dvoře socialistická zemědělská velkovýroba, někdejší tvrz zchátrala a v 70. letech 20. století byla bez průzkumu či dokumentace zdemolována. Za dvora se zachovala především mohutná barokní sýpka v severní části.

Ivan Grisa, dle Musil - Plaček - Úlovec: Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezska po roce 1945, Libri 2005, 8.9. 2009

Ústecký kraj,  Louny  (LN), Lubenec