akropolis

Athény
Nejznámější akropole na světě. Na návrší stával v polovině 2. tisíciletí př. n. l. mykénský hrad. Hlavní vstup na Akropoli vede od západu po schodech do Propylejí. V jihozápadním rohu jsou zbytky chrámu Athény Niké. Na vrcholu akropole stojí hlavní chrám Athény čili Parthenon. Při severní hraně plošiny stojí Erechtheion, a zbytky dalších staveb.
Stavby na Aténské Akropoli.
Chrám Athény neboli Parthenon
© Pavel Vítek 09/2012
Graficke pismenko Athénská akropolis stojí uprostřed města. Měla Athény reprezentovat. Je zde postaven Chrám bohyně Athény a celá řada dalších staveb z období největší slávy Athén. Poloha akropole v centru města na pahorku, na kterém stojí, je pro každého návštěvníka Athén nepřehlédnutelná.

historie

Athénská akropolis je asi nejznámější akropolí na světě. Na návrší stával patrně už v polovině 2. tisíciletí př. n. l. mykénský hrad se sídlem krále i chrámy. Kolem skaliska vznikla hradba v délce 750 m, místy až 10 m vysoká. V 8. století př. n. l. byl na místě mykénského paláce vybudován dřevěný chrám Athény Polias. Po vítězství u Marathonu roku 490 př. n. l. byla vrchní plošina vyrovnána 8 tisíci dvoutunových bloků vápence a na ní vystavěn

popis

Akropolis je výrazné vápencové skalisko v centru Atén. Původní skála byla obehnána mohutnou zdí z velkých tesaných kvádrů a vrcholek téměř vyrovnán. Hlavní vstup na Akropoli vede od západu po schodech do Propylejí, vstupní budovy se sloupy a pěti branami. V jihozápadním rohu jsou zbytky chrámu Athény Niké. Na vrcholu plošiny akropole stojí především hlavní chrám Athény čili Parthenon. Při severní hraně plošiny stojí druhý největší chrám,

hradiště
    Řecko