Hrady.cz
Terénní náznaky, na zahradě při jižní straně ostrožny, po tvrzi ze 14. stol. postavené snad za Vintíře z Čejkov. V 17. stol. byl statek připojen ke statku Nalžovské Hory, tvrz začala chátrat a v pol. 19. stol. byla stržena.
Pohled od severozápadu
© Luděk Pitter 04/2007
Graficke pismenko Tvrz, která byla v polovině 19. stol. stržena, stávala ve východní části obce Čejkovy na vybíhající ostrožně. Dodnes se dochovaly pouze terénní změny v zahradě, které jsou zčásti vidět nalevo od cesty vedoucí k budovám zemědělského podniku, nacházejícího se jižně od ostrožny. K místu se dostanete, když z hlavní cesty jdoucí obcí Čejkovy odbočíte u kaple a půjdete kolem ní cestou svažující se k zemědělskému podniku.

historie

Čejkovy byly původně církevním zbožím, ze kterých byl přibližně v polovině 14. stol. vyčleněn světský statek. V této době byla také pravděpodobně založena i tvrz. Statek byl v držení Vintíře z Čejkov a jeho potomci drželi statek až do 15. stol. Tvrz je však poprvé připomínána až za Švihovských v 16. stol. V 17. stol. byly Čejkovy připojeny ke statku Nalžovské Hory a tvrz začala ztrácet na významu a pustla. V polovině 19. stol. byly zbytky tvrze

Kolektiv autorů: Encyklopedie českých tvrzí, 1. díl, [A-J], Argo, 1997, 9.6. 2007

popis

Vhled tvrze je odvozován od jejího vyobrazení z 19. stol. Jednalo se o věžovitou stavbu, nejspíš dvoj prostorovou, chráněnou hradbou. V nároží hradby, jižně od hlavní budovy, stála vysoká okrouhlá věž.