V barokní zámek byla v 18. stol. přestavěna tvrz z konce 13. stol. Dnes má zámek zrekonstruovaná sklepení a je zde stálá expozice pošumavských lidových řemesel. Zámek slouží i jako škola a pro výstavní a společenské akce.

Prohlídka zámku:

V areálu zámku se nachází Informační centrum. Zde najdete průvodce, který Vás celým objektem provede. Prohlídka zahrnuje Galerii nositelů tradice lidových řemesel, bývalou konírnu, historickou zámeckou místnost, expozici lidových řemesel Pošumaví a samozřejmě i zámek. Celá tato prohlídka trvá cca 60 minut, je však možné si prohlédnout i jen jednotlivé prostory.

Chanovice

Zámecký areál se nachází na místě původní tvrze z konce 13. století. V 18. století byla tato tvrz přestavěna na barokní zámek. Ve zrekonstruovaných sklepeních je stálá expozice pošumavských lidových řemesel. Další prostory jsou využívány pro společenské a výstavní akce a jako škola. Areál tvoří rozsáhlý hospodářský dvůr. V opravených přilehlých budovách je umístěna expozice hraček z 19. a 20. století. Průčelí dvora vévodí kostel románského původu a okolí je upraveno jako park anglického typu. Nad zámeckým areálem je skanzen lidové architektury, který je tvořen zhruba 8 roubenými chalupami nebo stodolami z podhůří Šumavy. Starší část vesnice se zámeckým areálem je navržena na vyhlášení za památkovou zónu. Charakteristickou tvář Chanovicka tvoří krásná příroda – lesy, kopce, rybníky a louky.

Hrady, zámky, kláštery západních Čech - brožura, 14.3. 2005

Plzeňský kraj,  Klatovy  ( KT), Chanovice