Nevelké venkovské sídlo příslušníka nižší šlechty z konce 15. století, renesančně upravené snad za Václava Lehomského ve druhé polovině 16. stol. Tvrz si zachovala svůj vzhled z poloviny 17. stol., kdy statek přešel do majetku rodu Krakovských.
Tam se chci podívat
Od Jihozápadu
© Luděk Pitter 07/2006
Poblíž Mochtína, na cestě do Kolince se nachází obec Těšetiny s tvrzí. Tvrz zde najdete velice snadno, nachází se v cípu ohraničeném silnicí z Mochtína do Kolince a odbočkou do obce Těšetiny.

historie

Vznik vsi se předpokládá ve 13. stol. Poprvé je však zmiňována až koncem 14. stol. , kdy byla rozdělena mezi šest vlastníků. Koncem 15. stol. patřily Těšetiny Jaroslavovi z Těšetin a jeho manželce Ofce. Tvrz je poprvé zmiňována však až v souvislosti s jeho syny roku 1520, kdy Jan a Vilém drželi jádro statku s tvrzí. Později statek Těšetiny skoupil Václav Lehomský z Malevic a po něm zde seděl jeho syn Jan

L.P. (Úlovec Jiří: Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004), 3.5. 2007

popis

Ve straší literatuře byla tvrz pokládána za zaniklou. Je pravda, že o vzhledu původní předpokládané gotické tvrze mnoho nevíme. Pravděpodobně za Václava Lehomského byla renesančně přestavěna. Západní část budovy byla zčásti zbořena a zvětšena o přístavek - křídlo směřující do dvora. Budova dostala současně jednoduchou sgrafitovou omítku. Poté již byla budova tvrze jen udržována a v poslední době

Půdorys místa

Plán přízemí, Těšetiny, plán přízemí bývalé tvrze. Šikmé křížky značí předpokládané pozdně gotické zdivo, kolmé křížky renesanční zdivo, mladší konstrukce neznačeny. Zaměření a kresba Jiří Úlovec.
    Úlovec J.: Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004
    Obrázek Obrázek Obrázek