Rozlehlý novorománský kostel z let 1872–76 postavený na místě původně gotické svatyně, zasvěcené sv. Martinovi. Z ní pochází část vnitřního zařízení, většina je soudobá se současnou stavbou. V posledních letech obnoven.
Kostel od východu
© Ivan Grisa 08/2011
Žihobce se nacházejí asi 6 km východně nad Sušicí, resp. jižně nad Žichovicemi. Ze Sušice sem vede modrá turistická značka, pokračující jako žlutá do Strašína. Parkování je možné bezplatně v celém centru obce. Autobusové spojení se ve volných dnech omezuje na jediný pár spojů, nejbližší železniční stanice se nachází v Žichovicích (trať Klatovy - Horažďovice předměstí). Kostel je (po instalaci mříže u vchodu) přístupný i mimo dobu konání bohoslužeb, v obd. květen - září.

Kostel Proměnění Páně v Žihobcích

Existenci kostela v Žihobcích dokládá zmínka o plebanii z roku 1360. Od roku 1797 zde existovala lokalie strašínské farnosti, samostatná farnost vznikla 1856. Starý, původně zřejmě gotický kostel sv. Martina přestával potřebám obce stačit a byl proto v letech 1872–75 nahrazen velkou novorománskou stavbou, zasvěcenou Proměnění Páně. Ta je vzhledem ke své velikosti a prudkému sklonu svahu, na němž stojí, vysazena na vysoké terase. Spolu s výškou věže v jihozápadním nároží jí to dává dominantní postavení v rámci celé obce i blízkého okolí. Z původního kostela byla přenesena chórová přepážka a boční oltář sv. Jana Nepomuckého (kolem roku 1700), ostatní zařízení je soudobé se stavbou.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982 a http://www.bcb.cz/Katalog/Farnosti/Farnost/ZIHOBCE, 4.9. 2011

Plzeňský kraj,  Klatovy  ( KT), Žihobce