skanzen Chanovice

Expozice lidové architektury v Chanovicích
Zřízení skanzenu započalo r. 1990, kdy Okresní muzeum v Klatovech získalo v Chanovicích barokní sýpku, která po opravě začala sloužit jako depozitář. Od r. 1990 pracovně naučné pobyty mládeže, od r. 1994 je zde budovaná expozice lidové architektury, pojímaná jako záchranný projekt ohrožených staveb.

Členění expozice do pěti částí:

1) vstupní usedlost - novostavba vstupní chalupy slouží jako zázemí, možnost ubytování pro jednotlivce i skupiny. Usedlost doplňuje roubený špýchar se stodůlkou původem ze statku Přetín čp. 34 a v zahradní části otevřený depozitář pro zemědělské stroje. 2) Usedlost drobného sedláka - usedlost tvoří dvě menší přenesené stavby, roubený čeledník z Otěšic a roubený špýchar z usedlosti Svrčovec čp. 17.
3) Usedlost středního sedláka - usedlost tvoří roubený špýchar s předzahrádkou pro léčivé byliny (z Petrovic u Měčína, usedlost čp. 6), roubená kolna se stodůlkou ze statku čp. 9 v Měčíně, roubená stodola z areálu mlýna v Nezdicích u Borov a drobný zděný objekt sušárny na ovoce. Usedlost doplňuje ovocná zahrada (původní regionální druhy ovocných stromů).
4) Chalupa správce polesí - pod lesem je umístěná roubená chalupa čp. 39, původem z Čachrova. Doplňuje jí nově postavený roubený chlívek z kokšínské usedlosti čp. 6. Na usedlost navazuje sezónní dřevorubecký srub. 5) Střední část areálu - leží mezi výše uvedenými usedlostmi a chalupou, v budoucnu by zde měla být kopie pazderny, kapličky či horizontální pily.
Ve skanzenu je umístěno několik dalších drobných staveb - výklenková sloupová kaplička, litinový kříž s vročením 1863 stojící u vchodu, kovaný kříž na žulovém soklu z r. 1848 a smírčí kříž.
historie

O zřízení expozice lidové architektury se v Klatovském muzeu uvažovalo opakovaně již od r. 1895. Roku 1990 získalo Okresní muzeum v Klatovech v Chanovicích barokní sýpku, která byla zrekonstruována a upravena jako depozitář. Od roku 1990 prostor kolem sýpky sloužil pro pracovně naučné pobyty mládeže, která se významnou měrou podílela od r. 1994 na budování Expozice lidové architektury. Obec darovala na vybudování expozice potřebné pozemky, a postupně jsou na původních místech rozebírány památky lidového stavitelství, které jsou poté znovu postaveny v areálu skanzenu. Skanzen provozuje Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech. Jsou zde: roubená kůlna se stodůlkou usedlosti Měčín čp. 9, roubený špýchar usedlosti Petrovice čp. 6, roubená stodola z areálu mlýna v Nezdicích, kopie sušárny na ovoce usedlosti Měčín čp. 151, rekonstrukce předzahrádky první usedlosti, obytná chalupa Čachrov čp. 39, roubený špýchar Přetín čp. 34, roubený špýchar ze…  číst dále

Plzeňský kraj,  Klatovy  ( KT), Chanovice