Původně gotická tvrz poprvé zmiňována roku 1496 byla ve druhé pol. 16 stol. renesančně upravena. Ve druhé polovině 17. stol. za hraběte Jana Desfours byl na konstrukci původní tvrze postaven raně barokní zámek.
Východní křídlo
Zalomená východní část severovýchodního křídla
© Luděk Pitter 05/2007
Obec Defurovy Lažany leží na trase z Nepomuka do Horažďovic, při silnici II/188. Zámek se nachází v areálu bývalého poplužního dvora na jihovýchodním okraji obce, obklopen několika rybníky, které měly ve středověku nepochybný význam pro obranu původně zde stojící tvrze.

historie

Ves původním jménem Lažany je poprvé zmiňována roku 1366, kdy byla v držení Baška Šilhéře z Lažan. Ve druhé polovině 15. stol. získali ves Lažanští z Bukové. Nejprve zde seděl Oldřich a po něm Hynek. V tomto období, přesně roku 1496, je také poprvé zmiňována původně gotická tvrz. Tvrz byla ve druhé polovině 16. stol. renesančně přestavěna. Od roku 1615 vlastnil ves s tvrzí Friedrich Švihovský z

L.P. (Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004), 21.5. 2007

popis

Zámek je některými autory popisován jako trojkřídlá, jinými autory jako čtyřkřídlá patrová budova. Příčina je asi v zalomeném severovýchodní křídle, které jedni považují za jedno křídlo a jiní za dvě křídla. Každopádně konstrukce je uzavřená a vytváří malé nádvoří přístupné dvěma průjezdy s arkádami v přízemí.
    Plzeňský kraj,  Klatovy  ( KT), Chanovice