Románsko-gotický kostel založený ve 2. čtvrtině 13. stol. Úpravy kolem pol. 14. stol. a pozdně goticky v 1. pol. 15. stol. Upraven barokně ve 2. pol. 18. stol. Jednolodní kostel s presbytářem, hranolovou věží a sakristií. Ohradní zeď kolem kostela a bývalého hřbitova se vstupní branou s křížem.
pohled na kostel od jihozápadu
Zbynice je malá vesnice, část obce Hrádek v okrese Klatovy. První písemná zmínka o vesnici je z roku 1226 v souvislosti s Doksanským klášterem. Z pamětihodností se zde kromě zmíněného kostela nachází nedaleko od něj fara čp. 1 a pomník obětem 1. světové války. Na jihovýchod od vesnice najdeme národní přírodní památku Zbynické rybníky. Vesnice má autobusové spojení se Sušicí. Prochází tudy zelená turistická stezka a cyklotrasa č. 305 a 2084.
Wikipedie; mapy.cz; Jaroslav Špiroch., 24.8. 2022
popis

Románsko-gotický kostel Zvěstování Panny Marie z doby po polovině 13. století se poprvé připomíná v roce 1314 jako farní. Z doby výstavby dochováno obvodové zdivo lodi a věže. Na konci 14. století nahrazena apsida novým presbytářem a přistavěna sakristie; klenba v sakristii a presbytáři z 15. století. Loď později upravena barokně a současně zřízena v sakristii oratoř. Kostel je jednolodní s poměrně hlubokým pětiboce zakončeným presbytářem s opěráky a s obdélnou sakristií na jižní straně; v západním průčelí hranolová věž. Ohradní zeď kolem kostela je barokní (může být i starší); brána v ní kolem 1. poloviny 19. století. U ní vlevo křížek (původně naproti bráně přes silnici), přestěhovaný sem ohledem na rozšíření komunikace k faře. Fasády kostela jsou jednoduché, hladké, v průčelí stupňovitý štít s figurálně zdobenými krakorci. Loď kostela je osvětlena obdélnými okny s půlkruhovým…  číst dále

Památkový katalog NPÚ; UPČ IV.,Academia1982;Jaroslav Špiroch., 24.8. 2022

Plzeňský kraj,  Klatovy  ( KT), Zbynice