Poutní kostel v Nicově u Plánice vznikl podle projektu Kiliana Ignatze Dientzenhofera v letech 1717-26. Významnou stavbu dynamického baroka doplňuje na sousedním hřbitově márnice, pravděpodobně od téhož autora. Kostel poškozen požárem 1780, zachováno vnitřní zařízení většinou soudobé se stavbou.
boční pohled

Nicov, malá obec v oblasti Plánicka.

Poutní kostel Narození Panny Marie v Nicově je významnou barokní stavbou. Byl postaven na začátku 18. stol. a jeho vysvěcení je datováno do roku 1730. Klenutí stropu kostela je svým způsobem unikátní a používá se pro něj výraz „česká placka“. Postaven byl podle projektu Kiliána Ignáce Dienzenhofera. Jeho otec byl též významný architekt a oba se podíleli na stavbě chrámu sv. Mikuláše v Praze na Malé Straně Kostel je obrácen na jih (na Řím), půdorys ve tvaru řeckého kříže, dvouvěžové průčelí. Kostel stojí na místě dřevěné kaple, na podmáčených pozemcích a proto byl postaven na dubových pilotech. Významnou roli při jeho stavbě hrála přítomnost léčivého pramene. Studánka se nachází v polích poblíž silnice směrem do Plánice.

Poutní kostel
Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 2, [K/O], Academia, 1978