Tvrziště tvrze postavené před pol. 14. stol. a uváděné r. 1356 jako sídlo Míky z Dražovic. Poslední jednoznačná zmínka o tvrzi je z r. 1445. Kdy a jak tvrz zanikla není známo. Dochoval se centrální pahorek o průměru 25 m a dva pásy valů a příkopů.
tvrziště od východu - z nivy Nezdického potoka
© Milan Caha 07/2008
Tvrziště staré dražovické tvrze leží na terase nad mělkým údolím Nezdického potoka. Centrální pahorek má průměr cca 25 m, obklopený byl dvojicí valů a příkopů o celkovém průměru cca 100 m. Vnitřní příkop, lépe dochovaný, dosahuje šířky až 10 m. Vnější příkop a val byly méně mohutné. Nejlépe se dochovaly na severu a východě, na západě a na jihovýchodě jen v náznacích. To, jak vypadala tvrz sama, není známo. Dnes na jejím místě stojí dům čp. 89.
Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, I.díl (A-J), nakladatelství Argo, Praha 1998), 14.1. 2010
historie

Dražovice jsou zmiňovány k roku 1356 jako majetek Míky z Dražovic, který sídlil na místní tvrzi. Kdo a kdy tvrz založil není doloženo, muselo se tak stát do poloviny 14. století. Na konci 14. století je zmiňován Buden z Dražovic, po něm Vojtěch, Janek a Mikuláš z Dražovic. Mikuláš, zmiňovaný roku 1430, je uváděn jako zakladatel rodu Cerhenských z Dražovic. Poslední zmínka o místních vladycích z roku 1445 je o Dluhomilu z Dražovic. Rod Dražovických pak ze vsi odešel a jejich statek byl pravděpodobně připojen k některému ze sousedních majetků. Kdy a za jakých okolností stará tvrz zanikla není doloženo. Další zpráva o Dražovicích je z roku 1548, kdy je vlastnil Jan Kalenice z Kalenic. Ten prodal „tvrz Dražovice s dvorem a vsí“ Břetislavu Švihovskému z Rýzmberka. Z této zmínky není jisté, zda se jednalo o starou či novější tvrz. Zmínka z roku 1581 hovoří o tom, že…  číst dále

Plzeňský kraj,  Klatovy  ( KT), Dražovice