hrad Janovice

Hradisko, Hůrsko
Hrádek plnil zřejmě funkci sídelní pro některého z nižších feudálů na Frýdecku. Dnes jsou na místě pouze pozůstatky středověkého opevnění, značně poškozené pozdější těžbou kamene. Z hradiska je dnes přírodní amfiteátr.
amfiteátr,lom-nalevo jádro, napravo obíhající val
© Jan P. Štěpánek 03/2005
Graficke pismenko Nad vsí Janovice, vlevo od silnice vedoucí z hlavní silnice na Frýdek do centra Janovic, se na vrcholu poměrně prudkého, místy skalnatého a zalesněného svahu, označovaného jako Hůra, Hůrsko či Hradisko, s nejvyšším bodem 351,4 m n. m., nacházejí pozůstatky středověkého opevnění, značně poškozeného pozdější těžbou kamene. Hrádek se nachází v prudkém svahu, výběžku z Hůrska, těsně před tím, než přejedeme janovický potok ve směru ke kostelu.

historie a současnost místa
    Hradisko-dnes přírodní amfiteátr s kapacitou cca. 700 míst je umístěný v lesnatém svahu části obce Hůrsko, který vznikl vylámáním kamene. O dřívějším využití lokality uveďme alespoň několik informací z různých literárních pramenů. Obecní kronika (I. díl) uvádí, že na svahu Hůra s nadm. výškou 351 m n. m. stál dřevěný hrádek postavený Janem z Perštejna, II. díl uvádí přítomnost opevněné stanice pro vojsko, které hlídalo "Solnou cestu" z polské

jps7, MB, web, 10.2. 2005

popis

Samotné jádro hrádku je silně zasaženo těžbou kamene, kdy vznikla v masivu hradu obrovská proluka (tak tak, že nebyl překopán napříč celý masiv kopce), a v této "díře" vznikl amfiteátr, kde se konaly známé Ondrášovy slavnosti. Maximální dnešní rouměry jádra jsou činí 15 x 8 m. Příkop, široký v průměru 2 - 4 m, jej obklopuje především na straně východní a jižní, následný val je pak dobře pozorovatelný kolem vlastního jádra, vyjma odebrané strany

Jan P. Štěpánek dle materiálů Mgr. Jaromíra Poláška, 8.2. 2005

Frýdek-Místek  (FM)