fort Tafelberg

Tabulový vrch
Pevnůstka byla vybudována souběžně s fortem Galgenberg v l. 1838-1846 podle návrhu podplukovníka Emanuela Zitty. Tyto objekty se staly prvními forty olomoucké pevnosti. Objekt vlastnila armáda až do r. 2011, kdy byl převeden do majetku Fakultní nemocnice v Olomouci, které slouží jako archiv.
© Luděk Vláčil 03/2016
Graficke pismenko Fort se nachází v odlehlé části areálu Fakultní nemocnice v Olomouci, v jejímž je vlastnictví a slouží především jako archív. Veřejnosti jsou některé části fortu příležitostně přístupné v rámci dnů kulturního dědictví. Jinak je možné si jej prohlédnout pouze velmi omezeně zvenčí. Forty na Tabulovém vrchu a Šibeničním vrchu byly totožné. O existenci těchto dvou ojedinělých památek většina lidí neměla do nedávna ani tušení. Jejich mohutnost je však běžným lidem skryta, protože se nacházejí ukryta v kopci a aby si mohl zájemce udělat představu, musí se na forty podívat z ptačí perspektivy.

historie

Na počátku 30. let 19. století se pevnostní inženýři shodli na tom, že je olomoucká pevnost zranitelná na dvou místech, Šibeničním vrchu (Galgen Berg) a Tabulovém vrchu (Tafel Berg). Právě z těchto míst útočila v roce 1758 na olomouckou pevnost pruská armáda. Z obavy dalšího útoku byl v letech 1833-1834 Camillem Vacanim vypracován projekt na vybudování dvou samostatných pevnůstek na Šibeničním a Tabulovém vrchu. V roce 1838 začaly výkopové a

Luděk Vláčil - zdroj:informační tabulu, http://cisarska-pevnost.cz a další, 28.3. 2016

popis

Mohutný zděný objekt ve tvaru lunety měl původně čtyři linie obrany vzájemně oddělené suchým příkopem. Vnější obranu tvořilo předpolí s krytou cestou a podzemním systémem zděných minových chodeb přístupných ze střelecké galerie v obvodové zdi vnějšího příkopu. V čelní části fortu se nacházel minový systém vybudovaný ve dvou úrovních, jehož horní část tvořil systém vzájemně propojených naslouchacích chodeb. Ve druhé linii obrany se nacházela

Luděk Vláčil - zdroj: informační tabule, 28.3. 2016