Porčův mlýn je prvně zmiňován r. 1676, kdy ho koupil David Porč od Jana Jabůrka. Rodina Porčů držela mlýn až do r. 1955, kdy jej prodala Lydii Vybíhalové. Mlýn poté zchátral. Jeho ruinu koupili Milan Růžička, Zdeněk Růžička a Ladislav Šumbera a mlýn zrekonstruovali do funkční podoby.
celkový pohled na budovu mlýna z hlavní cesty na Dlouhou Lhotu
© Jan P. Štěpánek 05/2013
Graficke pismenko Porčův mlýn nabízí komentované prohlídky a ubytování. Také je zde možnost rybolovu (půjčení prutu) a ulovenou rybu je možné si nechat připravit na grilu. Cca 300 m je vzdálený pension a restaurace U Tří volů, který také vlastní a provozují dnešní majitelé mlýna.

Porčův mlýn
    Josef Pilnáček (autor dějin Černé Hory z roku 1926) zaznamenal, že známý renesanční kavalír Jan Šembera Černohorský z Boskovic v roce 1580 získal v Sulkově a v Dlouhé Lhotě v sousedství Býkovic usedlosti a mlýn, patřící k bořitovské faře. Není ovšem zcela jisté, jednalo-li se o mlýn čp. 25 (pozdější Porčův mlýn). Zcela jednoznačně je možné spojit se zdejším mlýnem zmínku v purkrechtních registrech dědiny Bejkovic - roku 1676 koupil David Porč