Hřbitovní kostel Nejsvětější Trojice vybudován r. 1555 v goticko-renes. slohu z iniciativy abatyše místního kláštera. Jednolodní stavba s polygonálním presbytářem zdobena na západním i východním průčelí štíty s cimbuřím. Na střeše cibulovitá věž s křížem. Kostel barokně upraven r. 1678.
Kostel Nejsvětější Trojice v Předklášteří
© Pavel Vítek 05/2018
Dnešní obec Předklášteří je prvně zmiňována r. 1233 v souvislosti se založením kláštera cisterciaček Porta coeli. Prochází jí silnice II/385 spojující Tišnov s Novým Městem na Moravě. Nejbližší nádraží Tišnov na trati 250 z Brna do Žďáru nad Sázavou je vzdáleno asi 2 km, vede tam i turistická značka. Jiná značka vychází z Předklášteří na západ údolím říček Loučky a Bobrůvky.
13.6. 2015
historie

Hřbitovní kostel Nejsvětější Trojice v Předklášteří u Tišnova zůstává poněkud ve stínu rozsáhlého komplexu sousedního kláštera Porta coeli, přesto se jedná o hodnotnou goticko-renesanční stavbu. Kostel byl postaven na návrší zvaném Stráňov jižně od kláštera (dnes kolem kostela vedou tři ulice, jedna z nich nese název Na Stráňově), vznikl z iniciativy tehdejší abatyše kláštera Porta coeli Barbory Konické ze Švábenic, která v polovině 16. století významným způsobem přispěla k rozvoji celého regionu. Kostel byl postaven v roce 1555 a jeho architektura v sobě spojuje prvky doznívající gotiky a nastupující renesance. Jedná se o jednolodní chrámovou stavbu zakončenou polygonálním presbytářem, východní a západní průčelí zdobí štít s cimbuřím. Jednoduchou sedlovou střechu završuje cibulovitá věž s křížem. Barokní úpravy proběhly v roce 1678, později zde ještě proběhly drobné stavební zásahy v 19. století.…  číst dále

Pavel Vlach (s použitím webu farnosti Předklášteří, děkanství Tišnov a propagačních materiálů města Tišnov), 13.6. 2015

Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO), Předklášteří