Pozdně románský kostel sv. Martina, nacházející se nad Dolními Loučkami, prodělal ve své historii několik stavebních úprav, zejména v baroku. Poprvé zmíněn až roku 1381, v roce 1486 došlo ke změně patrocinia. Dnešní portál na západní straně věže byl osazen druhotně.
Od jihozápadu
Kostel není běžně přístupný, patrně pouze v době konání mší svatých. Za návštěvu však rozhodně stojí, zejména díky portálu, na němž si můžete ozkoušet své detektivní schopnosti, neboť portál se skládá z článků různého stáří.
15.4. 2015
historie

Kostel vznikl v období mísení pozdního románského slohu a rané gotiky, patrně někdy kolem poloviny či po polovině 13. století. Otázkou je, zda se v této době nalézalo poblíž kostela i sídlo jeho stavebníků, pánů z Deblína, kteří stojí i za výstavbou o něco staršího kostela v eponymním Deblíně. Toto sídlo (dvorec?) by bylo ve 2. polovině 13. století nahrazeno hradem. Kostel se však poprvé připomíná až mnohem později, roku 1381. Jeho tehdejší zasvěcení patřilo sv. Máří Magdaléně. V roce 1486 došlo k přesvěcení kostela, kdy se patronem stal sv. Martin. Svěcení, v den sv. Diviše, provedl olomoucký arcidiakon Ondřej, biskup nikopolský. V souvislosti s touto událostí vznikl i současný portál vsazený do západní zdi věže. Původně se nacházel s největší pravděpodobností na jižní straně chrámové lodi, jeho dnešní provedení v sobě spojuje jak původní kamenické články (ostění, sloupky, ústupky, archivolty, kalichovité…  číst dále

Půdorys kostela (z díla A. Flídra: Architektonické proměny..., citace v sekci historie)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek