Pozdně románský kostel sv. Martina, nacházející se nad Dolními Loučkami, prodělal ve své historii několik stavebních úprav, zejména v baroku. Poprvé zmíněn až roku 1381, v roce 1486 došlo ke změně patrocinia. Dnešní portál na západní straně věže byl osazen druhotně.
© Luděk Vláčil 03/2019
Kostel není běžně přístupný, patrně pouze v době konání mší svatých. Za návštěvu však rozhodně stojí, zejména díky portálu, na němž si můžete ozkoušet své detektivní schopnosti, neboť portál se skládá z článků různého stáří.
15.4. 2015

historie

Kostel vznikl v období mísení pozdního románského slohu a rané gotiky, patrně někdy kolem poloviny či po polovině 13. století. Otázkou je, zda se v této době nalézalo poblíž kostela i sídlo jeho stavebníků, pánů z Deblína, kteří stojí i za výstavbou o něco staršího kostela v eponymním Deblíně. Toto sídlo (dvorec?) by bylo ve 2. polovině 13. století nahrazeno hradem. Kostel se však poprvé připomíná

Půdorys kostela (z díla A. Flídra: Architektonické proměny..., citace v sekci historie)
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek