Nížinné přemyslovské hradisko chráněné vodními toky, příkopem a hliněným valem s dřevěnou konstrukcí bylo založeno nejpozději na přelomu 11. a 12. stol. Opevněný areál byl zničen požárem na konci 12. stol.
Lokalita od jihu
© Luděk Vláčil 09/2018
Hradisko (též hradiště) Ščepy-Hradištěk se nachází při východním okraji obce Spytihněv na levém břehu řeky Moravy v prostoru zvaném Hradišťko. Přes lokalitu prochází cyklotrasa č. 47 Olomouc-Kroměříž-Uh.Hradiště-Hodonín a souběžně s ní i zelená turistická cesta. Nejlépe se k hradišti dostanete přes jez od přístaviště Spytihněv, kde je občerstvení a parkoviště. V místech archeologických nálezů je bez dohledu archeologů zakázané hledání s detektorem kovů.
historie

Nížinné přemyslovské hradisko bylo založeno v ohybu řeky Moravy nejpozději na přelomu 11. a 12. století. Podle názvu lze usuzovat, že hradisko snad nechal vybudovat kníže Břetislav I. a pojmenoval jej po synovi Spytihněvu II., nebo jej založil až později samotný Spytihněv II. Někdy se uvažuje o vzniku hradiště již za Spytihněva I. v době pádu Velké Moravy. Opevněný areál byl zničen požárem na konci 12. století. Hradisko bylo chráněno vodními toky, příkopem a valem s dřevěnou konstrukcí, z něhož se dochoval pouze východní obloukový úsek o délce asi 180 m. Jelikož je zde terén pozměněn značnými regulačními úpravami toku řeky Moravy, není znám původní půdorys ani rozsah hradiska. Na lokalitu poprvé upozornil v roce 1899 I. L. Červinka, který provedl také první výkopy. Při regulaci řeky Moravy v 30. letech 20. století, kdy došlo k napřímení toku, byly při výkopu nového koryta objeveny zbytky románského kostela spojovaného se…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005, Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku Miloš Čižmák, Libri, 2004 a další, 9.9. 2018

Půdorys místa

Předpokládaný rozsah hradiště podle B. Novotného, zdroj: Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Zlínský kraj,  Zlín  (ZL), Spytihněv