Novogotická stavba, součást Kuthanova sanatoria. Vysvěcena r. 1900. Ostře řezané gotické kontury. Lomené záklenky oken, trojboký závěr a výrazné opěráky. V interiéru dlaždice s geometrizovanými hvězdicovitými útvary. Uvnitř novogotický oltář. Sedmistupňové schodiště ukončené podstavci s vázami.
Kaple Panny Marie Lurdské v Tišnově
© Pavel Vítek 05/2018
Město Tišnov se rozkládá 22 km severozápadně od Brna v údolí řeky Svratky. Tišnov leží na křižovatce silnic druhé třídy. Městem procházejí železniční tratě 250 Brno – Havlíčkův Brod a 251 vedoucí z Tišnova přes Bystřici nad Pernštejnem do Žďáru nad Sázavou. Tišnov má také spojení autobusy jak se všemi obcemi v okolí, tak třeba s Bystřicí nad Pernštejnem, Velkou Bíteší a Brnem. Kapli Panny Marie Lurdské najdeme v parku za tišnovskou nemocnicí.
popis

První dochovaná písemná zmínka o Tišnově pochází z roku 1223. Novogotická stavba kaple Panny Marie Lurdské je součástí velkoryse koncipovaného areálu tzv. Kuthanova sanatoria. Postavena byla na severovýchodním okraji parku a vysvěcená v roce 1900. Ostře řezané gotické kontury stavby v podobě stupňovitě gradovaného průčelí, lomených záklenků oken a vstupu, trojbokého závěru a výrazných opěráků, je v exteriéru zvolněno barokně pojatými křivkami soklu schodiště, akcentovaného v nárožích mušlovitě zaoblenými vázami. V interiéru jsou osazeny dlaždice s geometrizovanými hvězdicovitými útvary s prázdným středem modré barvy. Necková dřevěná klenba modrošedé barvy je doplněna výrazně naznačeným žebrovím žluté barvy. V trojbokém mělkém závěru je umístěn novogotický oltář. Schodiště s vázami je utilitární stavba sestávající se ze sedmistupňového schodiště po stranách opatřeného nízkým parapetem ukončeném podstavci…  číst dále

Jihomoravský kraj,  Brno-venkov  (BO), Tišnov