Hradiště známé vyvražděním Vršovců roku 1108 se nachází na Trstenické stezce spojující Čechy s Moravou. Akropole je obehnána dochovanými valy o výšce 4 - 6 m a její rozloha je 0,8 ha. Na místě je postaven pomník.
čelní val od severovýchodu
© Jan P. Štěpánek 10/2015
Graficke pismenko Hradiště známé vyvražděním Vršovců r.1108. Na místě pomník. Pod hradištěm areál poutního kostela sv.Mikuláše z roku 1730 s poustevnou a zázračným pramenem. V kostele instalace barokních soch z kapliček z Hedče.
Ludvík Vavřina, 11.7. 2006

historie

Hradiště zvané také Vratislav založil kníže zřejmě Vratislav II. v druhé polovině 11. století v rámci rozširování hradské správy na východě Čech a k ochraně zemské stezky na Moravu zvané také trstenická. Problém je s písemnými zprávami o vzniku vsi a hradu (hradiště). První zmínka je z roku 1073, kdy v listině jakýsi Mikulec daroval pozemky vsi Vraclavi nově založenému klášteru v Opatovicích nad Labem. Další zpráva je z roku 1088 v zakládací

Jan Švejkar, zdroj: Musil, F. Hrady, tvrze a zámky okresu Ústí nad Orlicí, s. 87, 1995., 4.11. 2009
    Na místě, kde bylo v jedenáctém století založeno přemyslovské správní hradiště, byly při archeologických výzkumech nalezeny i stopy po pravěkém osídlení (doba bronzová – kultura slezskoplatěnická). Ostrožna (akropole) byla přepažena valem s příkopem a zřejmě zde byla dvě předhradí, jejichž vymezení není možné, ale byly zde nalezeny sídlištní objekty (až 300 metrů od valu akropole). Lokalita je známa od roku 1789. Na přelomu 19. a 20. století

Ivka (V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie hradišť v Čechách, Libri, Praha 2003), 12.11. 2009

popis

Dodnes se zachoval pouze východní val a zanesený příkop. Sídlo bylo vystavěno na poměrně rozsáhlém ostrohu oválného půdorysu. Velikost areálu lze proto charakterizovat jako hradiště. Podle některých badatelů (M. Plaček, F. Musil) lze tento typ hradiště považovat za raně středověký hrad. Hlavním opevněním byly strmé svahy ostrohu, pouze na jižní straně chránil lokalitu mohutný val a příkop. Vraclav je typickým správním hradištěm, které budovali