Barokní vysoká zděná věžovitá stavba čtvercového půdorysu. Vystavěna r. 1876. Rohy kaple zaoblené, zvýrazněné protáhlými pilastry. Do výšky protáhlá střecha kapličky zakončena malou věžičkou. Střecha kryta plechem.
Kaplička v Osíku u Litomyšle
© Pavel Vítek 06/2017
Obec Osík najdeme cca 3 a půl km od centra Litomyšle jihozápadním směrem. Kaplička stojí u vedlejší cesty v mírném svahu nad říčkou Desná asi v polovině protáhlé obce.
popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1347. Jedná se o vysokou zděnou barokní věžovitou stavbu čtvercového půdorysu. Vystavěna byla v roce 1876. Rohy kaple jsou zaoblené a zvýrazněné protáhlými pilastry. Hmota kapličky se s přibývající výškou zužuje. Do výšky protáhlá střecha kapličky je kryta plechem. Zakončena je malou věžičkou. Vstup do kapličky je zakončen obloukem.

Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Osík