Zřejmě románský kostel poprvé zmíněný r. 1349. Několikrát přestavěn, dnešní vzhled barokní z 18. stol. poslední opravy 1999. Neorientovaná stavba s obdélnou plochostropou lodí, hranolovou věží v průčelí, odsazeným plochostropým půlkruhem zakončeným presbytářem. Nástropní malby podle kartonů M. Alše.
Kosetl sv. Víta v Makově u Litomyšle
© Pavel Vítek 10/2014
Obec Makov leží 10 km západně od Litomyšle a 14 km jižně od Vysokého Mýta. Obcí prochází silnice č. 358 vedoucí z Litomyšle do Skutče pře Nové Hrady. Nejbližší železniční stanice je v Cerekvici nad Loučnou na trati vedoucí z Chocně do Litomyšle. Kostel sv. Víta najdeme v severní části obce a díky své věži je nepřehlédnutelnou dominantou.
popis

Kostel sv. Víta v Makově je neorientovaná jednolodní stavba. Obdélná loď (19,7x7,2 m) je plochostropá, v západní části je kruchta vznesená na dvou dřevěných sloupcích. Na stropě roku 1900 provedeny malby podle kartonů Mikoláše Alše Vítězství křesťanství v Čechách a Příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Na jižní straně je malá předsíňka, kudy dřív vedl vchod do kostela, nyní je již zazděný. Na západní straně lodi postavena 40 m vysoká hranolová věž. Odsazený plochostropý presbytář je zakončen půlkruhově, na severní straně je čtvercová sakristie zaklenutá křížovou hřebínkovou klenbou. Fasády kostela jsou jednoduché, věž je členěna pilastry. Zařízení kostela je pseudobarokní a pseudorenesanční a pochází z 2. poloviny 19. století. V ohradní zdi hřbitova čtvercová márnice, při silnici pomník padlým

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 16.2. 2015

historie

I když první písemná zpráva o Makovu je z roku 1349, kdy byla ves s kostelem postoupena litomyšlskému biskuství, kostel je zřejmě mnohem starší, zřejmě již z románského období, čemuž by napovídalo i i jeho zasvěcení sv. Vítu, jednomu z nejstarších patronů křesťanského světa. Písemně je kostel v obci připomínán až roku 1396 a také tohoto roku uváděn jako farní. Roku 1677 byl filiální do Poličky, dnes je filiální k farnosti Morašice, ta je spravována ex currendo z Litomyšle. Původní stavba tedy byla románská, byla však několikrát přestavována, dnešní převážně barokní vzhled získala během 18. století. Naposledy byl kostel opravován v roce 1999 kdy byl zhotoven nový krov, opravena omítka a provedena nová fasáda.

půdorys kostela
© Bohumil Matějka, Josef Štěpánek, Zdeněk Wirth: Soupis památek historických a uměleckých v Království Českém, sv. 29 Politický okres litomyšlský, Archaelogická komise při České akademii císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, Praha 1908
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Makov