Kapalice

Mariánský sloup se studánkou
Mariánský sloup z r. 1879, u kterého vyvěrá vydatný zdroj zvaný Kapalice. Místo v krásné krajině PP Údolí Krounky a Novohradky.
Pohled na Kapalici
Asi 400 m severozápadně od chaty Polanky u Nových Hradů vyvěrá ze skály velmi vydatný vodní zdroj zvaný Kapalice (kolem 2,7 l za vteřinu). Vedle studánky po pravé straně stojí od roku 1879 mariánský sloup. Nese nápis : "Svatá Maria zachovej nás dítky k tobě volající ve své ochraně". Jedná se o piktogram s rokem vzniku sloupu. Pod studánkou je malý rybníček, který pak navazuje na další v údolí přírodní památky Krounky a Novohradky. Místo leží při červené turistické značce z obce Luže, kde stojí zbytky hradu Košumberku, pak údolím Novohradky k chatě Polanka a dále do Boru u Skutče.

Rozehnal Ivo, 10.8. 2018
    Pardubický kraj,  Chrudim  (CR), Zderaz