Barokní dům v jihozápadním rohu náměstí poprvé uváděn roku 1654. V roce 1831 zde Ignác Teyrich otevřel hostinec. V roce 1892 přestavěn na hotel. Problematická moderní přístavba hotelu směrem k řece byla provedená v letech 1966–9.
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Barokní dům s průčelím s volutami a soklem s kuželkami v jihozápadním rohu náměstí (čp. 251) je poprvé uváděn roku 1654. V roce 1831 zde Ignác Teyrich otevřel hostinec. Z této doby pochází i název domu a domovní znamení. To lze vidět na průčelí obráceném do náměstí na mramorovém štítku s obrazem lodi a letopočtem. V roce 1892 nechal Karel Plaňanský přestavět hostinec na hotel. Problematická moderní přístavba hotelu směrem k řece byla provedena v letech 1966–9. Jako hotel slouží objekt dodnes.

České Budějovice  (CB)
    Týn nad Vltavou