Zřícenina hradu z počátku 14. století. V 16. století goticky přestavěn. Po zrušení řádu jezuitů, kteří jej používali jako letní rezidenci, byl ponechán svému osudu a změnil se ve zříceninu.
Celkový pohled od západu
Hrad je zřícenina tyčící se nad Lužnicí návštěvná celoročně, avšak o prázdninách je pod hradem otevřen stánek s občerstvením a tím je návštěva tohoto místa zajímavější. U jezu pod hradem se navíc se dá hezky koupat. Vydej se vlakem do zastávky Třebelice, která je kousek za Táborem směrem od Prahy a dále po modré turistické cestě 3,5 km. Poté doporučuji jít dále až na zříceniny hradu Příběnice. Po cestě narazíš na nádherný starý řetězový most. Na začátku obce vpravo u silnice je roubená chalupa s doškovou střechou, za vesnicí na dohled od hradu kostelík.
17.4. 2011
historie

Hrad vznikl patrně na počátku 14. století. Od roku 1322 byl sídlem vladyckého rodu, který se po něm psal. V roce 1455 přešel do rukou Rožmberků. Na počátku 16. století byl za pánů ze Rzavého pozdně goticky přestavěn. Roku 1691 se stal majetkem jezuitů, kteří ho do roku 1727 užívali jako letní rezidenci. Po zrušení řádu byl ponechán svému osudu a změnil se ve zříceninu. Dispozice hradu byla dvojdílná. O původní podobě a rozsahu předhradí doposud nic nevíme. V čele jádra se vypíná okrouhlý bergfrit vevázaný do čelní hradby. Již v prvé fázi hrad obsahoval dvě palácové budovy. Jedna se nacházela v nejchráněnější zadní poloze. Druhý, trojprostorový palác ležel při boční straně nad řekou tak, že jeho čelní strana tvořila část čela jádra. Pozdně gotická přestavba byla vedena snahou opatřit starý hrad dostatečným množstvím reprezentativních a pohodlných obytných prostor. Téměř celou západní stranu jádra zaujalo nové křídlo, jehož součástí se stala…  číst dále

Autor textu je neznámý, 28.5. 2002

Další texty historie

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vývoj událostí místa

• v polovině 14. století

Bylo postaveno jádro hradu. Vladykové z Dobronic zde žili do r. 1418.

• po roce 1443

Hrad měl v majetku Lipold z Kraselova, Jan mladší z Malovic a Rynart z Dubu.

• 1455 - 1459

Patřil hrad Oldřichovi z Rožmberka, který dal přistavět západní křídlo.

• 1459 - 1528

Hrad vlastnili Vítkové ze Rzavého.

• 1528

Víta ze Rzavého prodal polovinu hradu s předhradím a dvorem bratrům Volfu, Jindřichu a Jiřímu Hozlauerům z Hozlau.

• 1622

Janu Jiřímu Hozlauerovi byly zkonfiskovány hrad, dvůr a vsi Dobronice a Staré Sedlo a prodány jeho bratru Bohuslavu Nesterovi Hozlauerovi z Hozlau a na Oltyni.

• 1636

Protože nebyla uhrazena kupní cena, prodala královská komora Dobronice nejvyššímu poštmistru Království českého Ferdinandu Pruggerovi z Grunburgu.

• 1691

Od jeho dcery Anny Jakoby, provdané Klebelsbergové, koupila statek r. 1691 jezuitská kolej u sv. Klimenta na Starém Městě pražském. Dobronice byly připojeny k řádovému panství Opařany. Po vystavění tamní rezidence byl dobronický hrad opuštěn.

• 1773

Po zrušení řádu byl dobronický hrad ještě v dobrém stavu. Dobronice připadly studijnímu fondu a správce statku začal r. 1790 s bouráním hradu.

• 1825

Dobronice byly spolu s opařanským panstvím prodány kněžně Quidobaldině Paarové. Hradní zřícenině nevěnovali majitelé dlouho pozornost.

Sráva paarského statku v Opařanech dala provést její nejnutnější zajištění hradu.

Po zestátnění paarského majetku připadl hrad do péče MNV v Dobronicích.