Historická kovárna u č. p. 57 na břehu Velkého borovanského rybníka patrně z 1. poloviny 19. století byla r. 2011 prohlášena za kulturní památku. Její podloubí je volně přístupné veřejnosti.
kovárna stará náves Borovany
historická kovárna z 19.stol. stará náves Borovany u rybníka
Borovany jsou prvně zmiňovány v roce 1219 jako vladycké sídlo. Ves patřila po většinu času k panství Bernartice, které jsou od Borovan vzdáleny asi 2 km. Dnešní obec leží na vedlejší silnici jižně od Bernartic, má něco přes 200 obyvatel a nachází se na východním břehu Velkého borovanského rybníka mimo turistické značky i železniční síť. Až do r. 1867 tu stála renesanční tvrz (viz samostatné heslo), kterou zničil požár. U budovy obecního úřadu se nachází od r. 2008 lípa a pomník připomínající, že obec tehdy navštívil americký astronaut Eugene Andrew Cernan (1934-2017), jehož předkové z matčiny strany odtud pocházeli. Kovárna u č. p. 57 na břehu rybníka je od r. 2011 kulturní památkou.
20.5. 2017
historie

Kovárna stojí v Borovanech u Bernartic na okraji území okresu Písek a je součástí nemovitosti stojící u rybníka blízko návsi s kapličkou, v katastrálním území Borovany u Milevska 607789, budova č. p. 57. Je to historická budova kovárny z 19. století, kterou na místě vedle původní dřevěné kovárny, stojící v místě budovy Borovany č. p. 25 ještě r. 1825 (dle mapy z knihy M. Dohnal: Historická kulturní krajina v novověku a mapy uložené v jihočeském oblastním archivu-pobočka Jindřichův Hradec a archiválie Borovany pozemková kniha rustikální v tomtéž archivu) zřejmě postavil kovář Martin Šibal z Borovan mezi lety 1825 a 1847 či kovář Josef Noska z Borovan (původem ze Srlína), jenž si vzal za manželku vnučku Martina Šibala a od r. 1847 byl v Borovanech kovářem (dle matriky římskokatolické farnosti Bernartice kovář Noska žil aktivně ještě r. 1871, kdy se podruhé oženil). Po skončení aktivní…  číst dále

Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Borovany