Patrné tvrziště po tvrzi z 15. století na zahradě za číslem popisným 25, na výrazném terénním výběžku v severovýchodní části obce. Tvrz postavili Petr Stolice z Rataj či jeho syn Jan. Nejpozději zanikla po roce 1415, kdy byla druhá část vsi připojena k panství Dobronice.
Nevelká obec Rataje leží severně od Bechyně nad říčkou Smutnou. Prochází jí vedlejší silnice spojující Bernartice a Dobronice u Bechyně. V současnosti tu žije asi 200 obyvatel. Tvrziště se nacházelo mezi pravým břehem Smutné a další místní vodotečí. Bylo lokalizováno v zahradě domu č. p. 25, který se nachází severně od kostela Nejsvětější Trojice a obecního úřadu.
29.8. 2020

historie

První zmínka o vsi je z roku 1352, kdy náleží bechyňskému děkanátu. Majitelem části vsi je v roce 1360 Petr Stolice z Rataj se synem Janem, který byl nazýván Jan Stolička a v roce 1399 se uvádí Janův syn Ješek Stolička. V roce 1368 vlastní Rataje Jan z Podole a patří k panství Podole. V roce 1382 drží svůj díl Purkart z Rataj, který v před rokem 1385 umírá a jeho díl přechází na bratry Onše a Beneše z

Petr Nožička čerpáno z Panská sídla jižních Čech, Pavel Koblasa, Daniel Kovář, Veduta, České Budějovice 2003, Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku V., Jižní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1986, 21.4. 2020
    Jihočeský kraj,  Tábor  (TA), Rataje