Janu Václav Tham nejprve k renezanční tvrzi přistavěl barokní kapli a v pol. 18.st. ji celou přestavěl barokně. V r.1872 provedeny úpravy. V r.1924 připojen ke statku. Později patřil JZD jako skladiště.
Zámek
Dražíč leží 5 km západně od Bechyně na silnici spojující Týn nad Vltavou s Milevskem.
Zámek je jednopatrová budova obdélníkového půdorysu s hospodářským dvorem na jižní straně. Nejstarší část je východní, zvenčí zpevněná opěráky. Na ni navazuje jednopatrová budova s arkádami jak v přízemí, tak v poschodí, které jsou však již zazděné.
Zámek je v soukromém vlastnictví, z dost značné vzdálenosti nepřístupný a tedy i špatně vyfotografovatelný.
P.V., 22.1. 2006

historie

Tvrz v Dražíči vystavěl po r. 1600 Jan Svatkovský z Dobrohoště. V r. 1622 mu byl majetek rozhodnutím pobělohorské konfiskační komise zabaven a prodán Adamu Lipovskému z Lipovice. V r. 1703 panství koupila hraběnka Terezie Pöttingová, ale r. 1729 ho prodala Janu Václavu Thamovi. Za něho byla k renezanční tvrzi přistavěna v první třetině 18. st. Barokní kaple sv. Mikuláše. V pol. 18. století byla tvrz přestavěna v

23.1. 2006
    Zámek Mládí s.r.o.
    V r. 1989 byl zámek vrácen v restituci potomkům původních majitelů. V r. 1998 od nich koupil zámek bavorský hrabě Leopold Deym. Deymové jsou původem staročeský vladycký a později hraběcí rod, pocházející ze Stříteže nedaleko Milevska. V 16. a 17. stol. vlastnil rod v jižních Čechách několik držav, mimo jiné např. Čimelice, Čížovou nebo Nadějkov. Hrabě Deym se tedy vrátil ke svým jihočeským

Zámek Dražíč znovu ožívá, Martina Sudová, Jaroslav Špiroch , 3.8. 2009
    Jihočeský kraj,  České Budějovice  (CB), Dražíč