Vladycké sídlo v Borovanech je uváděno r. 1219. Za Adama Bechyňského z Lažan vybudována renesanční tvrz. Po požáru v roce 1867 byla zbořena.
statek na místě zbořené tvrze
© Milan Caha 06/2009
V obci Borovany je poprvé uváděno vladycké sídlo v roce 1219. Poté dlouhou dobu patřilo do panství Bernartice. Výjimkou byla doba, kdy je vlastnili synové Kunáta z Bernartic, Buzek a Petr, kteří se pak psali „z Borovan“. Později, když Borovany opět připadly pod Bernartice, je v Borovanech uváděn pouze poplužní dvůr. Za Adama Bechyňského z Lažan byla podle Augusta Sedláčka v obci na pahorku nad rybníkem vybudována renesanční tvrz. Jeho potomek Oldřich prodal po roce 1620 borovanský majetek pražským jesuitům (včas, protože zanedlouho mu byl zbylý majetek zkonfiskován). V soupisu majetku tehdy figurovala tvrz, poplužní dvůr, pivovar, vápenice, krčma. Po zrušení jesuitského řádu majetek připadl státu, od kterého jej v roce 1826 koupila hraběnka Paarová. Na stabilním katastru z roku 1828 je budova tvrze jasně zřetelná. Stála v místech dnešního Kuncova statku (čp. 29). Měla čtvercový půdorys 16x16 m, byla dvoupatrová a zakrytá dvěma sedlovými střechami. Po požáru v roce 1867 byla zbořena. Traduje se, že ve zdech byla nalezena kostra dívky, která do stavby byla zazděna, aby se zvýšila její pevnost. Dnes na místě dvorce stojí dva nové domy.
Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Borovany