Budova bývalého zámečku postaveného za rodu Pražmů z Bílkova v 18. století. V roce 1932 přestavěn pro potřeby školství. Dnes nepřístupný.
Pohled na bývalý zámek Raškovice.
Graficke pismenko Zámeček v Raškovicích zná dnes málokdo. Pouze pár znalců a nadšenců. I místní obyvatelé často kroutí hlavou a říkají, že zde zámek nikdy nebyl. Zájem o něj se začal projevovat až po zveřejnění historických pohlednic obce, které na svých předních stranách měly právě tento zámeček. I já osobně jsem jej dlouho nemohl v terénu najít a spojit s některou doposud stojící budovou. Po dlouhém pátrání v literatuře a starých mapách se podařilo zámek v Raškovicích s konečnou platností ztotožnit a znovuobjevit jej tak nejen pro mnohé „raškovičany“, ale i širokou veřejnost. Bývalý zámek hraběte Pražmy, který byl jakýmsi centrem bývalého ...

Pátrání po Raškovickém zámečku
    Hlavní vodítko k lokaci skutečného zámku v Raškovicích je třeba hledat v historických souvislostech z přelomu 17. a 18. století, kdy byl za účelem správy panství v tak rozlehlé obci jakou Raškovice byly, vybudován v centru Raškovic panský statek - folvark. Na mapě 2. vojenského mapování je označen jako Meierhof. Není pochyb, že na panských dvorech byla i stavení pro vrchnost a jistě i v rámci raškovického dvora se vyvinula budova sloužící jako

Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, 2006), 22.6. 2006
    Popis Raškovického zámečku
    Dnešní raškovická škola (bývalý zámek) je obdélná, patrová budova, krytá vysokou valbovou střechou pokrytou zinkovým plechem. Jakékoliv architektonické detaily, které by připomínaly původní účel jsou již setřeny břizolitovou fasádou. Rozměrově a umístěním odpovídá pouze několik okenních otvorů a celkový dojem stavby. Od severu byla k objektu později přistavěna zděná přístavba, jak je možno vysledovat z konstrukce střechy. Po roce 1932 byl bývalý