Rotunda ze 12. stol. ve 13. stol. rozšířena o loď. V roce 1854 barokní přestavba, při které byla rozšířena loď. V presbytáři freska pravděpodobně ze 13. stol.
pohled od jihovýchodu
© Milan Caha 09/2007
Graficke pismenko Kostel vznikl dostavbou rotundy ze 12. století. Ve 13. století byla část zdiva rotundy ubourána, byla přistavěna obdélníková loď a zbytek původní kruhové stavby začal sloužit jako presbytář. Fara v Jažlovicích je doložena v polovině 14. století, první zmínka je z roku 1352 a prvním farářem byl plebán Mikuláš. Za husitských válek fara zanikla. V roce 1854 byla barokně přestavěna loď kostela. V roce 1856 byl kostel znovu povýšen na farní. V roce 1999 byla v presbytáři odkryta freska (pravděpodobně pocházející ze 13. století) představující sv. Jiří a jiné postavy.
Milan Caha (zdroj: Emanuel Poche a kol., Umělecké památky Čech A/J, Academia, Praha 1977), 1.2. 2008

popis

Kostel je jednolodní, původní loď pochází ze 13. století, rozšířena byla při barokní přestavbě. Presbytář a nízká okrouhlá věž jsou zbudovány s využitím zdiva románské rotundy. Presbytář má kopulovitou klenbu, loď valenou s výseky nad okny. Zařízení pochází z 18. a 19. století, hlavní oltář sem byl přenesen ze zrušeného kostela sv. Mikuláše v Podolí. Barokní řezané lavice jsou z období kolem roku 1700.