Hrádek postaven nad zříceninou hradu Čerchanova jako novostavba v r. 1412 Rackem Kobylou ze Dvorce, v r. 1525 se stává majetkem Jaroslava ze Šelmberka a Kosti, který ho koupil jako pustý. V r. 1554 ho Jan z Valdštejna přestavěl na renesanční zámek.
Přímo pod Komorním Hrádkem je zřícenina hradu Čejchanova. Je ukryta pod poslední budovou směrem dolů, kolem garáží. Pokud se jde loukou až k plotu dolů k čističce, není možné fragment zdi bývalého hradu nenaleznout.
28.5. 2002

Přístupnost zámku:
    Komorní hrádek je přístupný veřejnosti v Den otevřených dveří v září, vždy první či druhou sobotu v měsíci (aktuální info armádní stránky, viz kontakt).
    E.H. - info Komorní Hrádek, 17.9. 2013

historie

Původně se hrádek nazýval Veselé - je to jedna z mála šlechtických novostaveb postavených za Václava IV. Hrad byl postaven jako nástupce hradu Čejchanova, který byl pro nevýhodnou polohu roku 1404 dobyt. Komorní Hrádek postavil roku 1412 Racek Kobyla ze Dvorce. Za poděbradských válek byl hrad patrně poničen, protože ho roku 1525 koupil Jaroslav ze Šelmberka a Kosti jako pustý (tento Jaroslav byl nejvyšším komorníkem -

7.4. 2003

Půdorys místa

Půdorys hradu se zakreslenými výsledky archeologického výzkumu, 1 - zdivo z 2. desetiletí 15. století, 2 – pravděpodobné zdivo 2. desetiletí 15. století, 3 – renesanční zdivo, 4 – barokní zdivo, 5 – pravděpodobně barokní zdivo, 6 – novověké zdivo, 7 – zdivo pozdně gotické štítové zdi, 8 – patrně gotická zaniklá zástavba předhradí, 9 – mladší (předmanýristická) fáze zaniklé zástavby předhradí. Čárkovaně archeologicky zjištěný průběh kontreskarpy příkopu jádra a předpokládaný obrys zaniklé, patrně bateriové věže
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Středočeský kraj,  Benešov  (BN), Komorní Hrádek