Náhrobek majitele zámku a panství v Orlové, Richarda sv. pána z Mattencloitu (1829–88). Jednoduchý náhrobek v podobě obelisku s vytesaným znakem a náhrobním kamenem se nachází mezi zaniklým zámkem a presbyteriem farního kostela.
Celkový pohled na hrob Richarda z Mattencloitu
Graficke pismenko Náhrobek Richarda svobodného pána z Mattencloitu, majitele panství a zámku v Orlové. Náhrobek volně stojí za presbyteriem kostela Narození Panny Marie, mezi ním a místem, kde stával zaniklý orlovský zámek. Samotné místo je volně přístupné.

historie

Náhrobek svobodného pána Richarda z Mattencloitu, majitele zámku v Orlové a veškerého panství k tomu příslušejícího. Narodil se v roce 1829. Jeho ženou se stala hraběnka Gabriela Ubeli ze Siegburgu. Richard Mattencloit zemřel 12. května 1888 v 59 letech.
    Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek a kolektiv: Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, Alpress, Frýdek-Místek 2006, 17.9. 2007

popis

Náhrobek je tvořen pomníkem v podobě nízkého obelisku s vytesaným mattencloitovským erbem a samotným náhrobním kamanem. Na tom je vytesán velký kříž a informace o zemřelém. V rozích se nachází kovová madla pro zvednutí kamene. Po stranách kamene roste popínavá vegetace.