Moje místa 0
Radvanický pivovar postavený v roce 1858. Pivovar nabízel výčepní světlé i tmavé 10° a 12° pivo, pivo Ležák, Kozel a specialitu – 16° Porter. Po pivovaru zbylo dnes jen torzo, které nemá daleko k celkovému zániku.
pohled na zachovalou část areálu bývalého pivovaru
© Jan P. Štěpánek 03/2011
Graficke pismenko Pivovar se nachází v centru Radvanic u hlavní silnice Těšínská. Manželé Neumanovi v roce 1858 postavili pivovar na místě, kde dříve stávala krčma rodiny Pěčonků. Kromě piva se zde vyráběl led, který se používal v místních hostincích a obchodech. Dalším majitelem se v roce 1908 stala sociálně-demokratická organizace a pivovar byl zapsán jako První moravskoslezský dělnický pivovar fy Skaret a spol. v Radvancích. Pod novým vedením byl rozšířen, rozsáhle modernizován, v roce 1909 měl již 42 zaměstnanců a měsíčně vyrobil 1700 hektolitrů piva. Pivovar nabízel výčepní světlé i tmavé 10° a 12° pivo, pivo Ležák, Kozel ...
Miroslav BITTER (Radvance a Bartovice v letopisech a obrazech 1305/2005 - D.Joklová, J.Semecký a kolektiv), 18.7. 2007

historie

V místech, kde byl radvanický pivovar, stávala od pradávna krčma rodiny Pěčonků. Když v roce 1810 poslední muž rodu zemřel, přešel pozemek do rukou vrchnosti. V roce 1850 odkoupili věkovitý hostinec manželé Neumanovi a v roce 1858 postavili pivovar. Kromě piva vyráběli a prodávali led. Led se vyráběl v prostorách dnešního hřiště TJ Baník. Před příchodem zimy se mírně vyhloubená plocha naplnila vodou z Lučiny, když se objevily první mrazíky,

Radvance a Bartovice v letopisech a obrazech 1305/2005 - D.Joklová, J.Semecký a kolektiv, 18.7. 2007