Hrady.cz
Kamenná věž postavená z iniciativy knížete Josefa Schwarzenberga roku 1825 jako triangulační a rozhledový bod. Novogotická stavba bývá označována za nejstarší rozhlednu v Čechách.
Rohledna na Kleti
Graficke pismenko Rozhledna s restaurací leží na více než tisíc metrů vysoké hoře (na nejvyšším vrcholku Blanenského lesa). Je dostupná pohodlně lanovkou či autem, nebo poctivě pěšky (zajímavý je výstup přímo pod lanovkou). Ideální výlet je to pro vodáky co kotví na tábořišti na Dívčáku.
Při jasném počasí (nejlépe zimní mrazivo) nádherný pohled na Alpy!

turistické

V okolí jsou nejvýše položené sluneční hodiny u nás. Využívají skutečnosti, že Kleť má v jižních Čechách nejvíce slunečných dní v roce. Jsou zhotoveny z kamene, mědi a stříbra.
    6.1. 2004

Nejstarší zachovalá rozhledna
    Tato kamenná novogotická věž se honosí titulem nejstarší rozhledny u nás (1825). Původně sloužila též jakož to triangulační věž a hvězdárna. Projekt zpracoval ing. Jan Salaba. V roce 1961 si lenoši postavili více než kilometr a půl dlouhou lanovku, která překonává převýšení téměř 350 metrů.

Krasava a Belzebub
    Na nejvyšší hoře Blanského lesa stál pevný hrad a v něm spravedlivě vládl vladyka Hrozen. Měl jedinou dceru, dobrotivou a sličnou, které říkali Krasava. Ucházelo se o ni mnoho ženichů a zvláště švarný mladík snědých tváří a jiskrného pohledu, o kterém se proslýchalo, že je to sám Belzebub. Když kníže pekel poznal, že jeho proměna je prozrazena, přísahal pomstu za to, že dostal od Krasavy košem. Jednoho dne, když všichni z hradu odjeli na lov,