Zaniklý zámeček v prostorách dnešního Výzkumného ústavu pro chov skotu. Byl součásti původního dvora, z něhož se dodnes zachovala jeho západní budova, která je zrekonstruovaná.
Na této travnaté ploše stával zámek
Graficke pismenko Existence zámku souvisí s přidružením vesnice Rapotín do velkolosinského panství po roce 1570. Dvůr, ještě bez zámku, vznikl za panování Jana ze Žerotína (Losinského) a poprvé se datuje k roku 1591. Vlastní zámeček pravděpodobně nechal postavit Janův vnuk Přemek, neboť po jeho smrti v roce 1673 je zámek již uveden v soupisu majetku jako součást dvora. Zámeček měl sloužit Přemkově manželce Alžbětě Juliáně z Oppersdorfu, a to především k odpočinku. Po její smrti se ze zámku stalo obydlí pro šafáře. Velké stavební zásahy nastaly až s příchodem Lichtenštejnů. K zámku byla na severu a na jihu přistavěna velká hospodářská křídla. Celý ...
D. Dohňanský podle F. Musil: Neznámé zámky Moravy a Slezska, 13.2. 2020
    zaniklý