Původně hrad vybudovaný za Přemysla Otakara II. Pobývali zde panovníci (Karel IV., Zikmund, Matyáš Korvín). R. 1512 byl opuštěn a chátral. V r. 1645 zpustošen Švédy. Na poč.18. st. zde postavili Kounicové barokní lovecký zámeček zvaný Baráník.
Zámek v Uherském Brodě
© Pavel Vítek 03/2006
Zámecká stavba postavená na přelomu 17. a 18. stol. podle návrhu D. Martinelliho - dokončen pouze sloupový sál se zaklenutými křížovými klenbami. Součástí muzejních budov jsou též dvě bašty (16. stol.), městské hradby se zámeckou bránou (13. stol.) a muzejní dostavba z let 1931 - 1947. Muzeum, jehož zřizovatelem je MK ČR, dokumentuje poznání dějin společnosti a kultury na úsecích života a díla J.A. Komenského (jeho ohlasu na území České republiky i v kontextu mezinárodním) a vývoje společnosti a kultury regionu Uherskobrodska a města Uherského Brodu. Muzeum zpřístupňuje na ploše cca 2 500 m2 stálou expozici “J.A. Komenský lidstvu”, jejíž specifickou částí je audiovizuální program “Cesta světla”. V barokním Sloupovém sále muzea (z r. 1692) se konají kulturní a společenské akce. K hlavním okruhům činnosti dnes patří sbírkotvorná činnost, vědeckovýzkumná práce, výstavní činnost, metodická činnost, přednášky a osvětová práce, vydávání časopisu Studia Comeniana et historica a organizování mezinárodních komeniologických kolokvií. K dispozici je také knihovna Pedagogických čtení. Muzeum je od r. 1998 hlavním pořadatelem celostátní přehlídky muzejních videofilmů Musaionfilm a spolupořádá festivaly masopustních tradic v obci Strání na Uherskobrodsku. Součástí práce je rovněž činnost ediční a práce s dětským návštěvníkem. Muzeum zpřístupňuje expozici lidové architektury “Rolnický dům a hospodářství čp. 57 ve Vlčnově” a stálou expozici “Pamětní síň JUDr. Václava hraběte z Kounic” v Uh. Brodě. Historii a region přibližuje ve své dlouhodobé expozici “Starožitnosti Uherskobrodska” instalované v muzeu.
Správa zámku, 2.4. 2004
historie

Město Uherský Brod vzniklo na významné obchodní cestě spojující Uhry s Moravou v místech brodu na řece Olšavě, kde se vybíralo clo. K jeho založení došlo bezprostředně po zhoubných uherskokumánských nájezdech v 1. 1252—1272, za mocné podpory Přemysla Otakara II., z jehož iniciativy zde byl vybudován i zeměpanský hrad, protože tak exponované a strategicky význačné místo potřebovalo vojenskou ochranu. Hrad, rozšířený ve 13. a 14. století, zabíral asi plochu dnešního městského kina a části muzea. Hrad obklopovala pevná zeď, za níž bylo dosti prostranné nádvoří, byty pro čeleď a stáje. Zachovala se jen hlavní patrová budova s velkými okny a vysokou šindelovou střechou, postavená na mohutných kamenných základech uzavírajících klenutá sklepení. Na hradě sídlil královský hejtman, jímž byl v r. 1322 Hertlín a v r. 1354 Ježek ze Sušic. Z okrouhlé západní věže bylo vidět nejen na město, ale i do širého okolí. Na…  číst dále

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004

okruhy, vstupné