Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
Kostelec na Hané, Kostelec na Hané
Hrady.cz
Nížinné sídliště na mírném návrší chráněné příkopem a palisádou bylo opevněno již v období eneolitu, dále v mladší době bronzové, římské a v mladší době hradištní. Lokalita hradiště je silně poškozena pozdější zástavbou.
© Luděk Vláčil 06/2017
Graficke pismenko Nížinné sídliště na mírném návrší zvaném Kozí brada u kostela sv. Jakuba Většího bylo chráněno příkopem a palisádou. Lokalita byla opevněna již v období eneolitu, dále v mladší době bronzové, římské a v mladší době hradištní, kdy bylo opevnění znovu obnoveno. Velmi zajímavým zjištěním bylo odkrytí palisádového žlabu, který je pozůstatkem slovanského opevnění, které mělo podobu vysokého plotu, doplněného šikmo vpřed vybíhajícími, pravděpodobně zahrocenými kůly. Opevnění bylo zjištěno v úseku asi 300 m a ohraničovalo plochu 10 a více hektarů. Z toho vyplývá, že se jednalo o sídliště regionálního významu. Na osídlení ve 12. století již ...
Luděk Vláčil - zdroj:Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005, http://www.phil.muni.cz, https://www.kostelecnh.cz a další, 4.6. 2017