Dům Štěstí ze 13. století je bývalý kanovnický dům se zahradou a zajímavou otevřenou kaplí. Později spojen s druhým kanovnickým domem tzv. Vikárkou, též ze 13. století. V místě byly objeveny nálezy z Velkomoravské doby.
Olomouc - dům Štěstí s kaplí - tzv.Vikárka
© Ivo Rozehnal, 08/2012
Graficke pismenko Na rušné třídě 1. máje stojí tzv. Dům Štěstí. Jeho historie sahá do osídlování čtvrti Předhradí, která se vyvíjela ve 13. století kolem bývalého přemyslovského hradu a dnešního dómu sv. Václava. V minulosti patřil mezi četné kanovnické domy, což ovlivnilo jeho podobu. Jedna jeho strana navazuje na městskou hradbu a zřejmě byl i součástí jedné z tehdejších bran. Dnes jde o třípodlažní budovu, dole se zachovalými klenbami, dvě podlaží mají dochované malované trámové stropy. Po straně domu je zahrada s bývalou konírnou a v terase kaple. Ta vystupuje z vikářské zahrady, přímo do hlavní třídy. Má zcela nezvyklou podobu, jedná se o otevřenou ...
Ivo Rozehnal - zdroj web dumstesti.cz, 10.6. 2012