Moje místa 0
Hřbitovní kostelík z r. 1516. V roce 1611 zbořen, ale již r. 1645 obnoven M. Knurovou. Renesanční stavba s některými gotizujícími prvky v severovýchodní části historického jádra města.
Graficke pismenko Filiální kostelík sv. Kříže návštěvník snadno nalezne v severovýchodní části historického jádra města Příbora, v místech, kde se Místecká ulice větví v okružní třídu a uličku směřující k severovýchodnímu nároží náměstí. Kostel samotný je tvořen jednolodní stavbou s ustupujícím polygonálně ukončeným presbytářem s opěráky. Presbytář je zaklenut jedním polem valené klenby se styčnými lunetami. Kostelní loď je zaklenuta třemi poli křížové hřebínkové klenby se štukovými lunetami a svorníky. Interiér kostela je doplněn řadou renesančních, popřípadě ještě gotizujících prvků, jakými ji lomený portál do sakristie, portál hlavních dveří v západní fasádě ...
Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri), web, 25.4. 2006

Historie kostela sv. Kříže
    Původní dřevěný hřbitovní kostel byl postaven někdy kolem roku 1516 jako kostel filiální sloužil pro věřící z okolních vesnic. V roce 1611 byl se svolením olomouckého biskupa, kardinála Františka z Dietrichštejna zbořen pro velkou zchátralost. Roku 1645 však znovu vystavěn zásluhou Markéty Knurové. Po požárech v letech 1728 a 1758 obnoven a přestavěn barokně v roce 1778. Pro havarijní stav věže bylo v roce 1888 zakázáno zvonění, avšak teprve až

Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri), web, 7.4. 2006