Moje místa 0
Železárny založené patrně v roce 1618 olpomouckými biskupy. Měly zpracovávat bohatou železnou rudu ze zdejších hor. Během doby se rozrostly ve významný podnik, který dal vzniknout dnes slavnějším vítkovickým železárnám.
tovární kaple sv. Barbory
© Jan P. Štěpánek 01/2006
Graficke pismenko Frýdlantské železárny – jejich historie velmi úzce souvisí s pozdějším vznikem a rozvojem celého ostravského těžkého průmyslu. Železárny ve Frýdlantě nad Ostravicí vznikly z železných hamrů zpracovávajících místní železnou rudu. Tyto hamry začaly na panství hukvaldském (Frýdlant) i frýdeckém (Staré Hamry, Malenovice) vznikat počátkem 17. století. Největšího rozmachu však dosáhly právě frýdlantské hamry, které se díky velkému zájmu svých majitelů, olomouckých biskupů a arcibiskupů, postupem času přeměnily na věhlasné hutě a železárny. Právě tyto železárny daly vzniknout v 1. třetině 19. století dnes mnohem slavnějším vítkovickým železárnám (viz. heslo), ...

historie

Frýdlant býval odedávna malou osadou, jejíž obyvatelstvo se živilo převážně zemědělství. Snadná dostupnost dřeva z okolních lesů a hlavně skutečnost, že se v těchto končinách vyskytla místní železná ruda, byly na území frýdlantska zakládány pily a první hamry jež daly vzniknout pozdějším železárnám. Dle zachovalých dokumentů se na Hukvaldsku dobývala železná ruda již před rokem 1281, kdy dal podnět k jejímu kutání sám olomoucký biskup Bruno ze

Jan P. Štěpánek, výroční brožura 350 let železáren ve Frýdlantě n. O., Památník Krejcarového spolku ve Frýdlantě nad Ostr. z roku 1931, 13.1. 2006