Stavba fortu začala r. 1850 a koncem r. 1854 byl zcela dokončen. 15. července 1866 byla z fortu vedena dělostřelecká palba na 2. pruskou armádu. Od r. 1866 až do 2. pol. 20. stol. sloužil jako kasárenský a skladový objekt. V současnosti je v soukromém vlastnictví a slouží k paintballovým hrám.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Fort XV v Olomouci-Neředíně se řadí k nejvíce poškozeným fortům v Olomouci, ale i přesto je nemovitou kulturní památkou. Pevnůstka a většina jeho okolí je v soukromém vlastnictví nebo je zarostlá. Jediná možnost jak navštívit tuto pevnůstku je zúčastnit se paintballových her, které se hrají venku i uvnitř. Pevnůstka se nachází po pravé straně tř. Míru směrem z Olomouce na Topolany na konci městské části Neředín.

historie

Podle plánů dokončených roku 1850 plukovníkem Juliem von Wurmbem měla být neředínská pevnůstka XV jednou ze čtyř pevnůstek vystavěných v průběhu tří let ve zděné podobě. Její budování v provizorním provedení začalo už v létě 1850. Stavba byla prováděna soukromou stavební společností bratří Kleinů pod dozorem inženýra kapitána Otto Gemmingena. Později na stavbu dohlížel kapitána Edler von Eckwehr. Na podzim 1850 se pevnost připravovala na obranu

Luděk Vláčil - Zdroj: http://cisarska-pevnost.cz , z informační cedule., 10.8. 2015